Skader kan oppstå på et øyeblikk. De kan etterlate store og små, dype og overfladiske, enkle og komplekse sår. Men de innebærer alltid blod, risiko for infeksjon og smerte for de som får de. Det er nettopp dette førstehjelpen må fokusere på: 

Stopp blødningen, minimer risikoen for infeksjon, lindre smerte

Hvis du vurderer skaden som alvorlig, skal du søke medisinsk hjelp. Men du som er først på stedet, må fortsatt handle. Blodtap og smerte kan forårsake sjokk, og derfor skal den skadde sitte eller ligge. Deretter må du vurdere såret.

  • ŸRengjør såret nøye med kaldt vann
  • Fjern overfladiske fremmedlegemer ved hjelp av steril pinsett – alt som sitter dypt skal overlates til lege
  • Vask hudområdene rundt såret

Andreprioritet er å stoppe eventuelle blødninger siden større blødninger er den største umiddelbare risikoen. En selvklebende bandasje (plaster) er tilstrekkelig for mindre sår, mens større sår krever sterile kompresser eller en bandasjepakke. En kompresjonsbandasje skal påføres kraftig blødende sår.

Glem ikke din egen sikkerhet! Behandler du er kraftig blødende sår skal du bruke engangshansker for å beskytte deg mot infeksjon.

 

  • Førstehjelpssett for hjemmet

    De fleste skadene skjer i hjemmet. Man faller ned trapper, kutter seg under matlaging ... så det er best å ha alt du trenger for hånden i førstehjelpssettet ditt. Hvor er et passende sted å oppbevare det? Absolutt ikke på badet: Medikamenter og bandasjer skal lagres på et tørt, kjølig rom og definitivt utenfor barns rekkevidde.

  • Reiseapotek

    Det å bli syk er det siste du ønsker på ferie. Men det er lett å pådra seg små sår som et kutt forårsaket av et skjell på stranden eller et skrubbsår under fjellklatring.

Søk medisinsk hjelp

Sår som trenger medisinsk tilsyn: stikkskader - spesielt ved fremmedlegemer involvert - dyrebitt og kloresår, store brannskader, store blødninger må tilsees av lege.